Yzop lekársky

Hyssopus officinalis
Hluchavkovité (Lamiaceae), Hyssopus officinalismedonosný, okrasný
Hyssopus officinalisvyniká príjemne gáfrovitou vôňou


Hyssopus officinalisvyniká príjemne gáfrovitou vôňouOpis Hyssopus officinalisvyniká príjemne gáfrovitou vôňouOpis

Vždy zelený trvácny poloker vysoký 20-80 cm. Kvitne v júni až septembri. Je nenáročný na pôdu, uprednostňuje však ľahšie vápnité pôdy a suchšie slnečné polohy chránené pred vetrom. Neznáša premokrené pôdy. Je mimoriadne vhodný na pestovanie živých plotov. Stonka v druhom roku drevnatie. Prospieva mu omladzovací rez a dá sa dobre tvarovať. Zostrihávame ho na jar a druhý krát môžeme i po odkvitnutí. Kvety sú vhodné do živých i sušených kytíc, taktiež ich používame do vonných zmesí.

Yzop lekársky - Hyssopus officinalis

Kuchynské využitie: Yzop má príjemnú, trocha gáfrovitú arómu a horkastú chuť. Mladé lístky môžeme použiť do polievok a na mastné ryby. Taktiež možno Yzop pridávať aj do omáčok, šalátov, plniek a ovocných koktailov. V malom množstve dávame k mäsu, napr. k dusenému hovädziemu a taktiež k zverine alebo k dusenému jahňaciemu mäsu. Mne osobne veľmi chutí pečený bravčový bôčik s mladou vňaťou. Yzopom vhodne dochutíme zajačiu paštétu. Výborne sa hodí aj k šošovici a ostatným strukovinám. Tvorí súčasť grilovacích a koreninových zmesí.

Kuchynské využitie:Liečivé účinky: (zberá sa kvitnúca vňať) Pre starých ľudí je veľmi vhodným pomocným liekom pri ochoreniach dýchacích ciest. Vhodný taktiež pri bolestiach hrdla a zápale pľúc.

Kuchynské využitie:Liečivé účinky:Ďalšie využitia v medicíne: stabilizuje krvný tlak, pôsobí proti pľúcnym infekciám, prináša úľavu pri kašli.