Rozmarín lekársky

Rosmarinus officinalis
Hluchavkovité (Lamiaceae), Rosmarinus officinalismedonosný, okrasný
Rosmarinus officinalisobľúbená bylinka našich starých mám


Rosmarinus officinalisobľúbená bylinka našich starých mámOpis Rosmarinus officinalisobľúbená bylinka našich starých mámOpis

Trváci, vždy zelený, voňavý, husto rozkonárený poloker, vysoký 10-150 cm. Kvitne v apríli až júli modrofialovými, ojedinele bielymi kvetmi. Celá rastlina má príjemnú gáfrovito korenistú vôňu a horkú chuť. Vyžaduje priepustnú, piesočnato hlinitú pôdu s dostatkom vápna. Darí sa mu na slnečnom stanovišti, alebo v polotieni, chránení pred chladným vetrom. V našich podmienkach vymŕza, preto ho na zimu premiestňujeme do vnútra. Pri pestovaní v interiéri dávame pozor na prievan. Rozmarín ho neznáša. V minulosti sa pestoval na dedinách takmer v každom dome. Patrilo mu vždy čestné miesto v domácnosti. Bol považovaný za kvet lásky a vernosti. Pri grilovaní ho môžeme pridávať do ohňa. Svojou vôňou vytvára príjemnú atmosféru. Tvorí súčasť vonných zmesí.

Rozmarín lekársky

Kuchynské využitie: Korení sa čerstvým i sušením listom, ktorý má jemne gáfrovitý pach a horko aromatickú chuť. V malých dávkach sa pridáva do polievok, varených zemiakov, zeleniny, šalátov, štiav, mias i do cesta. Aromatizujeme bylinkové maslá. Pri pečení mäsa na otvorenom ohni sa odporúča vhodiť na žeravé uhlie rozmarínový konárik. Mäso prijme rozmarínovú vôňu.

Rozmarín lekársky/xmedia/bylinky/Rozmarin/Rozmarin_2.jpg

Kuchynské využitie:Liečivé vlastnosti: V liečiteľstve je výnimočný. Ako jedna z mála rastlín zvyšuje krvný tlak. Upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh. Vhodný je zvlášť pri reumatizme, kašli, astme, búšení srdca, nervozite, nespavosti a migréne. Priaznivo podporuje aj činnosť pečene. Rozmarínové víno je liekom na nemoci slabého srdca. Pripravíme ho vylúhovaním 50 g drogy v 3/4 litri bieleho vína.